Proces so skupinou Volodymyra Y. v kauze piatich vrážd museli odročiť

13.02.2012 Bratislava

Bratislava 13. februára (TASR) - Senát Krajského súdu (KS) v Bratislave musel dnes v bratislavskej väznici po necelej polhodine pojednávania odročiť proces s Volodymyrom Y. a jeho troma komplicmi v kauze piatich vrážd.

Dôvodom bolo, že právny zástupca spoluobžalovaného Vasyla P. sa ospravedlnil z vážnych zdravotných problémov. Volodymyra Y. eskortovali dnes z Ústavu na výkon väzby. Zvyšní dvaja obžalovaní dali súhlas svojim advokátom na konania v neprítomnosti. Vasyl P. tak neurobil. V procese by sa malo pokračovať 2. a 3. apríla. TASR o tom informoval hovorca Krajského súdu v Bratislave (KS) Pavol Adamčiak.

Proces bol pôvodne naplánovaný na dva dni - aj na utorok 14. februára. Naposledy v decembri na súd znova neprišiel spoluobžalovaný Eduard V., ktorý sa prostredníctvom svojho advokáta ospravedlnil a zaslal potvrdenie o práceneschopnosti. Z dôvodu práceneschopnosti Eduarda V. sa neuskutočnilo hlavné pojednávanie v tejto kauze aj 7. novembra.

Predtým sa malo pojednávať pred trojčlenným senátom KS v tomto prípade začiatkom septembra, avšak vtedy sa nedostavil zase ďalší obžalovaný Vasyl P. Od konca júla sú Eduard V. aj Vasyl P. na slobode. Z väzby ich prepustili po tom, ako ich Okresný súd Bratislava I oslobodil spod obžaloby v prípade obvinenia z dvoch iných vrážd.

V prípade, ktorým sa mal súd zaoberať, boli všetci štyria obžalovaní už vo februári 2009 odsúdení na doživotie. Podľa rozsudku KS zavraždili štyroch svojich ukrajinských komplicov a ešte jedného muža. Najvyšší súd SR však tento verdikt v lete 2010 zrušil a prikázal krajskému súdu znovu rozhodnúť. Ukrajinec Volodymyr Y., ktorý je považovaný za bossa ukrajinsko-slovenskej skupiny, je v súčasnosti vo väzbe za inú trestnú činnosť. Do väzby ho zobral Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) koncom júla.
 

Vyberte región